Tyll, siden, crepe och glitter på Festernas fest, den mest glamourösa av alla – Nobelfesten

Underbar klänningsbonanza från festernas fest!

Titta på tv IRL är det ju ganska sällan man gör. Men ett av de tillfällena på året är ju under Nobelfesten – festernas fest och bästa tillfället på året att få frossa i riktigt maffig klännings- och smyckesdesign. Haute couture när det är som bäst. En total inspirationskälla för alla som ska på fest eller kanske funderar över vem som ska sy upp ens bröllopsklänning …

En mängd vackra klänningar (med tjusiga damer i) skred nerför trappan i Stadshuset och ut i Blå hallen igår kväll. För att efter den fantastiska middagen (signerad kocken Sebastian Gibrand på temat ”jorden vi ärvde” med fokus på lokala råvaror och producenter), tåga upp till Gyllene salen för att svänga om till levande musik.

Coola litteraturpristagaren Olga Tokarczuk, som fördes till bordet av prins Daniel, bar en elegant och mycket klädsam djupblå sammetsklänning med böljande asymmetrisk kjol, lång ärm och lite högre krage med spets.

Prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia valde axelbandslösa klänningar i starka färger, Madeleine bar en magentafärgad elegant klänning designad Angel Sanchez från Latinamerika. Sofia valde en vackert blå kreation i svensk design av årets nykomling bland modeskapare 2018 – Emelie Janrell.

Snyggast av alla var ju dock kronprinsessan Victoria som kom i en magnifik kreation signerad det nya svenska stjärnskottet på designhimlen, Selam Fessahaye. Klänningen var dramatiskt svart och vit med stor, vid kjol med mönster i silvertråd och en assymetrisk skärning med ena axeln bar och den andra med en stor puffärm på höger axel.

Svartvita klänningar är inte jättevanligt, men vi har sett det tidigare, i år på Ebba Bush Thor som hade en tvådelad svart kreation med vitt band i midjan av Camilla Thulin. Och för några år sedan bar drottning Silvia en fantastisk oförglömlig Nina Ricci.

I år valde dock drottning Silvia en mycket elegant och klädsam crèmefärgad klänning i tjockt sidentyg med guldbroderier av libanesiska designern Elie Saab. Hon toppade sin look med sitt älsklingsdiadem – drottning Sofias diadem som vi sett ett antal gånger förr.

Annat glitter vi såklart noterade var bland annat på kronprinsessan Victoria som bar en favorit – det vackra stråldiademet och örhängen med briljanter och en rosformad briljantbrosch.

Prinsessan Madeleines diadem med stora akvamariner, som tidigare tillhört prinsessan Margaretha, Madeleines faster, förgyllde hennes uppenbarelse och drog blickarna till sig.

Och prinsessan Sofia bar sitt privata diadem som hon byggt om flera gånger med både pärlor, briljanter och smaragder men som hon kvällen till ära toppat med vackra turkoser som matchade hennes vackra blå klänning.

Roligt i år var att kulturminister Amanda Lind fortsatte trenden att göra ett statement med sitt val av klänning på samma sätt som Alice Bah Kunke gjort tidigare år. Inte bara genom att välja svensk design i och med samarbetet med Beckmans och deras förstaårsstudenter, utan också för att klänningen bar ett budskap: Som Amanda själv skriver på sin instagram efter att ha provat flera kreationer: ”Till slut landade jag i denna, skapad av Alice Svensson Brostedt och Kevin Nilsson, som symboliserar resterna efter en skogsbrand. Aska, glöd och mörkret som efteråt lägger sig som en tyngd över marken. Bränt tyg och ett förkolnat axelparti.”

Även forskningsminister Matilda Ernkrans bar en klänning som lyfte klimatfrågan. Klänningen, gjord i papperstyg, går att kompostera, och som hon skriver på sin egen insta: ”… papperstyget är det naturliga och miljövänliga, med sin mjuka form och den svarta färgen som är hård och dramatisk och kan tolkas som oljeutsläpp och föroreningar.”

Saknad på årets Nobelfest var Sara Danius som under årens lopp synts i ett antal magnifika klänningar. Vi minns hennes otroligt pampiga rosa och orangea kreation med cape och knytblus signerad modeskaparen Pär Engsheden från förra året.


Läs mer på brollopsfeber.se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *