Tusen och en natt för alla plånböcker – Ras al Khaimah i Förenade Arabemiraten

Djuphavsfiske för den äventyrlige i Ras al Khaimah

 

 

 

 

 

Du kanske går och drömmer om ett sagobröllop, eller en smekmånad utöver det vanliga?

Bröllopsfeber frågade Anki Moalee, som har över 20 års erfarenhet i resebranschen och som driver Wedding by Moalee och är specialiserad på just bröllop utomlands och smekmånadsresor som är lite utöver det vanliga, om hon visste någon liten oupptäckt pärla som vi kunde berätta om för Sveriges alla bröllopspar. Det gnistrade till i hennes ögon och hon sa: ”Följ med mig på en resa till Ras Al Khaimah, jag vet precis vad ni letar efter.”

Jag ska villigt erkänna att trots att jag har skrivit många resereportage och rest världen över, så var jag tvungen att googla Ras Al Khaimah och det jag kan säga är att har du läst så här långt, luta dig tillbaka och följ med på en resa i sagornas tecken!
Du har hört talas om och kanske även varit i Abu Dhabi och eller Dubai. De och Ras Al Khaimah är tre av de sju emirat som utgör Förenade Arabemiraten. Abu Dhabi och Dubai seglade för många år sedan upp som fantastiska tax-free paradis och såväl den hippa klicken och charterresenärerna har hittat hit och alla har sina egna favoriter. Åker du idag så kommer du att upptäcka att det inte alls är så billigt där längre och du måste leta dig till soukerna för att göra riktiga shoppingfynd. Dramatiken, lyxen, det futuristiska och lite knäppa i en skyskrapsmetropol mitt i öknen finns kvar. Det hävdas att 25% av världens 130 000 byggkranar fanns i Dubai 2008 för att byggboomen var så stor, sedan dess har kranarna blivit betydligt färre och de konstgjorda öarna färdigbyggda.
Under hela den här tiden flög Ras Al Khaimah, eller RAK som befolkningen själva säger, lite under radarn och man valde en helt annan strategi. I hela emiratet finns det nästa inga skyskrapor och man bestämde sig för att satsa mer på mindre hotell, resorts och bungalowanläggningar med fokus på aktiviteter, upplevelser, naturtänk och en mer privat avkopplande resa. Det bästa av allt: Du får dubbelt så mycket lyx och romantik i RAK för hälften av pengarna, som i till exempel Dubai.
Efter att ha tillbringat en vecka i RAK med Anki, så tror vi att vi har den perfekta planen för en underbar resa. Det finns betydligt fler ställen att bo på än de vi nämner här, men har du till exempel sju dagars semester, så tillbringa fem dagar i RAK och ta två dagar, en natt i Dubai, så kombinerar du beach och natur med storstadspuls och häftig arkitektur och shopping. Dessa emirat ligger nämligen bredvid varandra och tar mellan 40 minuter till en timme att åka till.
Anledningen till att RAK, Dubai och Abu Dhabi har seglat upp som drömdestinationer beror till stor del på att just dessa emirat tolkar islam och koranen lite lättare än övriga emirat och därför är det till exempel okej med alkohol på hotellen och på vissa lyxigare restauranger, samt att det är accepterat med shorts och bara axlar på resortens stränder och pooler. Vi måste dock betona att om du reser hit, så ska du ändå respektera att du besöker ett annat land, där det råder en annan religion och andra regler. Man har en sämre syn på könsroller och lagarna är riktigt stränga, med hårda straff om man bryter mot dem. Vissa saker är långt ifrån okej ur en mer västerländsk synvinkel, men just därför kanske det är viktigt att besöka, för att dels själv få uppleva detta och som vi alla vet, så ju mer utbyte vi har med andra länder och kulturer, desto bättre förståelse får vi för varandra. På samma sätt är det viktigt att poängtera att just på grund av deras religion, kultur och traditioner, så kommer det att förstärka upplevelsen av resan tillbaka i tiden och in i sagornas värld.

Nu åker vi!

Resan tar ca 6 timmar och du flyger direkt med Emirates eller Norwegian, från flygplatsen är det en transfer på ca en timme oavsett till vilken del du ska i RAK. Temperaturen ligger mellan 25–41 grader året runt, med de varmaste månaderna juni till augusti och 8–11 soltimmar per dag, så du kommer inte att frysa. Kvällarna kan bli svala och då vill du kanske ha en tjockare tröja.
Var ska man bo då? Ja, antingen väljer man att parkera sig på ett hotell, eller en resort med pool och strand, eller så kombinerar man det med några nätter på en resort i öknen, en stor naturupplevelse med rikt djurliv, med total tystnad och underbara stjärnklara nätter.

Här är några förslag på boenden för olika budgetar och olika upplevelser.

Ingen av dessa är av ”charterkaraktär”. Stannar du över en helg, finns det en stor chans att du får se rika människor från Dubai, som tar en liten weekend i RAK, vilket kan vara fantastiskt speciellt att se. Ofattbart att förstå hur mycket pengar en del av dessa människor har.
Om du vill ha pool och hav så är kanske några av dessa hotell definitivt värda att kolla in:

För det stora bröllopet och barnfamiljen – Doubletree By Hilton
Doubletree är egentligen flera hotellbyggnader på en egen halvö med egen privat strand, flertalet pooler, varav några väldigt barnvänliga. Det som gör hotellet attraktivt, är dels läget som ligger lite avsides från huvudvägarna i RAK, men framför allt för att hotellet är utbrett, så trots att hotellet kan ta emot många gäster, så kan man ändå känna sig lite privat. Double Tree har ett antal stora avskilda restauranger, som är perfekta för stora sällskap och man kan anlända till hotellet med bil, båt eller helikopter. En exklusiv upplevelse är att ta en helikopter eller vattenplans-flygtur över RAK och Dubai.

För känslan av ren lyx och en kunglig känsla – Waldorf Astoria
Japp, du läser rätt, det finns ett Waldorf Astoria i RAK och det är ett fantastiskt hotell. Ni checkar in och behöver inte lämna hotellområdet på hela veckan och ni kommer att bli behandlade och uppvaktade som den prins och prinsessa ni ju faktiskt är. Det bästa av allt, det är inte så dyrt som man faktiskt tror att det skulle vara. Ja om du inte väljer taksviten som är på flera våningar och många många hundra kvadratmeter stor. Vanligtvis är det de löjligt rika shejkerna med familj och hov, som bor där. I veckor. Det finns ett flertal restauranger, där samtliga håller världsklasstandard.

För en romantisk och väldigt privat smekmånad – Cove Rotana resort
Detta är Bröllopsfebers favorit vid kusten. Cove Rotana är en bungalowresort utspridd på ett stort område, med flera pooler, restauranger och egen privat strand. Även om det är fullbokat så är känslan av att vara helt privat stor. Det som är riktigt häftigt är att väldigt många boenden är privata bungalows, många med en egen liten pool, en så kallad avsvalkningspool. Storleken är som en bubbelpool, men oerhört lyxigt att ha på den egna terrassen. Det som verkligen golvade oss var besöket på Basilico, en av restaurangerna, som en gång i veckan har en buffélunch. Resvan, lite kräsen och ganska matkunnig som jag själv anser att jag är, så låg mina förväntningar i höjd med charterbolagens ”Mordor” hotellkomplex med ”All-inclusive” erbjudanden där de utelämnar att all-inclusive även kan innebära en matförgiftning, som man också får på köpet. Den buffé som presenterades här, är i särklass det bästa jag har upplevt, med fantastiska råvaror och rätter och bredden på vad man kan äta är oerhört stor. Det är sällan jag längtar tillbaka till en plats eller ett hotell, för jag är ständigt på jakt efter nya upplevelser, men jag längtar verkligen tillbaka till Cove Rotana och jag går så långt som att säga att bara den buffén är ett tillräckligt argument för att bo här. Och då är resten också fantastiskt!

Vill du ha öken, romantik och känna att du lever i sagornas värld? Då vill vi tipsa om dessa två ställen

För ”1000 & 1 natt”-känslan – Al Wadi Desert Ritz
Detta är hotellet där du får mest valuta för pengarna. Ja, det är lite dyrare än andra hotell, men den upplevelsen du får under en vistelse här är obetalbar och definitivt värd varenda krona. Personligen är jag en ganska rastlös person, men jag vill alltid ha 1–2 dagar när jag bara ”vegeterar” och är i nuet. Detta är den perfekta platsen för det. Alla boenden är privata bungalows. Välj en med privat pool. Behöver du varva ned, vill du vara romantisk och helt privat? Jag tror knappt att det finns någon annan lika rofylld och avkopplande plats i hela världen. Känslan att vara i öknen, med en total tystnad. Du hör på sin höjd vinden och kanske ljudet från något djur eller fågel, omgiven av sand så långt ögat når och på nätterna kan du sitta utomhus och stirra dig bort i den fantastiska stjärnhimlen.

För den ultimata lyxen och ”once in a lifetime”-upplevelsen – Al Maha resort
Vi börjar med priset: Här kostar det från några tusen kronor till 10 000 dollar per natt, beroende på vilken typ av boende du väljer. Platsen är unik och var en gång i tiden shejkens privata boning. Just den byggnaden är den som kostar 10 000 dollar. Idag är resorten omgjord till ett naturreservat, djuren är fridlysta och från att vissa djur varit utrotningshotade har de nu återhämtat sig och förökat sig. Man vill att djuren ska vara vilda, så över reservatet som är stort, har man byggt ett antal konstgjorda oaser som man tömmer då och då så att djuren behåller sin instinkt att leta vatten etc. Har du tur kan du få se gaseller, kameler och fåglar som rör sig ganska nära resorten. Al Maha arrangerar utflykter där du kan få se dessa vilda djur. Restaurangen på Al Maha har kockar som har arbetat på Michelinkrogar världen runt, så du behöver inte vara orolig, maten håller lika hög nivå som hotellet och naturupplevelsen, det vill säga världsklass! Håller budgeten, ska ni definitivt boka en natt här, ni kommer inte att ångra er, det är garanterat ett minne för livet!

 

Vad finns det att göra i Ras Al Khaimah?

Det första man ska komma ihåg är att 90% av Förenade Arabemiraterna består av öken, vilket borde begränsa möjligheterna till bredd på aktiviteter, men har du tröttnat att hänga på någon av de 6,5 mil vita stränder som finns i RAK, kan du åka på jeep-safari, rida häst, kolla falkuppvisning, spela golf, besöka vattenland, pröva klättring, hiking, skjuta pilbåge, köra fyrhjuling, paddla, dyka, windsurfa, skärmflyga och mycket mycket mer.
En annan rolig fördriva-tiden-aktivitet att sysselsätta sig med när man åker mellan olika aktiviteter och platser är att kolla på bilarnas registreringsskyltar. Varje emirat har sina egna bokstäver, så på bokstäverna kan du avgöra vilket emirat bilen tillhör. Nu till det riktigt roliga – antalet siffror talar om hur högt rankad du är. De flesta bilar har fem siffror, det är alltså bilar som ägs av såna som du och jag, dvs vanliga människor. Ju färre siffror och ju lägre siffra, desto högre i rank står du i emiratet. Shejken har till exempel siffran 1. Sedan delas registreringsskyltarna ut inom familjens rangordning till syskon, barn och släkt. Den här bilen med siffran 55 tillhör närmare bestämt någon i shejkens släkt. Skylten F1, som alltså gavs till shejken i det här emiratet lades ut till försäljning 2014 för £10 miljoner.

Ras Al Khaimah ligger ännu i vaggan av sin turism, men kommer att explodera de närmaste åren och kommer definitivt även att leta sig in bland charterbolagens storsäljare mycket på grund av värmen året runt, den förhållandevis korta flygtiden och alla hotell som just nu byggs. Vill du göra något som ingen annan ännu har gjort och definitivt göra en unik resa, så ta kontakt med Anki på Wedding by Moalee, så hjälper hon till att skräddarsy den perfekta reseupplevelsen oavsett om det är för bröllop eller smekmånad. Anki är specialist på många destinationer och länder och just för bröllop och smekmånad är hon kanske den bästa i Sverige.


Läs mer på brollopsfeber.se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *