Romantisk weekend i Tel Aviv? Långa stränder, kulinariskt paradis och 300 soldagar per år!

Tel Aviv – med 300 soldagar per år. Vi gillar!

 

Tel Aviv – dynamisk, kokhet, kosmopolitisk stad med ett vibrerande nattliv och härliga stränder för lata dagar. Staden är dessutom ett kulinariskt paradis!
Som weekend-resmål har staden på senare år fått ett rejält uppsving och fler och fler turister söker sig till både Tel Aviv, Jaffa och Jerusalem. Inte bara pilgrimer.
Och nu när Norwegian haft en drive och flyger direkt och ganska billigt är det snabbt och enkelt att ta sig dit. Israel och Tel Aviv är ju inte ett helt oproblematiskt resmål med tanke på historia och politik. På samma sätt som man kan ta sig en funderare innan man väljer att resa till många andra länder också. Men om man nu väljer att besöka Tel Aviv och Jerusalem får man garanterat minnen för livet.

Tel Aviv, som grundades så sent som 1909 är både ung och modern, men andas samtidigt tradition och anrik kultur. Här möts experimentell arkitektur med klassiska bauhaus. Och ett överdåd av trädgårdar och prunkande takterrasser – för i Tel Aviv tillbringar man så mycket tid man bara kan utomhus. Och på stranden.

Strandpromenaden och stadens marina är också platser att återkomma till. Hyr cykel. Vandra längs havet. Ta dig ett dopp. Pröva att surfa. Slå dig ner i en solstol. Betrakta folklivet och bara njut av allt som händer runt omkring!

Men det är inte bara Tel Aviv du ska ha i sikte när du gör din resa. Missa inte en liten avstickare till Jaffa som ligger bara ett par kilometer bort. Den antika staden Jaffa, som tidigare var en egen stad, men som nu har vuxit samman med Tel Aviv är en verkligt vacker och trivsam plats att bekanta sig med. Gammalt och pittoreskt och med pulserande barer och butiker. Fint är att ta sig dit på cykel längs strandremsan.

 

 

 

 

 

Jerusalem
Reser du till Tel Aviv är det nästan ett måste att göra ett besök i Jerusalem dit det är väldigt enkelt att ta sig med lokalbuss. Billigt också. Annars kan du ta taxi eller boka via ditt hotell.
Väl framme i Jerusalem finns det mycket att se, så beroende på hur mycket tid du har kan det vara bra att prioritera. Vi valde att ta taxi och starta i bortre änden av ringmuren där ”Klagomuren”, som numera bara kallas för Västra muren, och Via Dolorosa, smärtans väg, ligger. Här finns också Klippmoskén, Uppståndelsekyrkan, där Jesus ska ha blivit korsfäst och sedan begraven för att ha uppstått från de döda på tredje dagen … Det är fint att också bara vandra runt i de judiska, armeniska, kristna och muslimska kvarteren.


Häpnadsväckande platser och med en mycket speciell och fin stämning som man definitivt känner av även om man inte är så religiöst lagd.
Förutom andlig spis kan du så klart hitta rolig shopping och god mat! Och missa inte att beställa en färskpressad granatäppeljuice! Och bered dig på ett totalt fyrverkeri av antioxidanter och nyttigheter!

Vill du kan du också göra en heldagsutflykt till Döda Havet, en av världens saltaste sjöar där man flyter som en kork i vattnet. Här kan man också besöka Masada, den världsarvsklassade fästningen.

Tel Aviv serverar underbart god mat och har några av världens allra modernaste kök och många foodiesar och stjärnkockar besöker staden med jämna mellanrum.
Det är ett paradis för veganer och vegetarianer då det finns mycket gott vegetariskt på menyerna.

Härliga restauranger:
Serverar de berömda blomkålsrätterna och har en blandning av gäster – från foodiesar från Europa till ryska oligarker och lokala grannar i kvarteret.
North Abraxas
40 Lilenbloom st. Tel-Aviv, Tel: +972 (0)3 5166660

Bästa färdigmaten och take away-käket ever!
Delikatessen
79 Yehuda Halevy Street Tel Aviv Tel: +972 (0)3 9681010

Riktig fine-dining som serveras i den berömde kocken Meir Adonis kök. Uppläggningarna är bedövande vackra!

Catit
57 Nahlat Binyamin Tel Aviv; Tel: +972 (0)3 5107001

Ouzeria
44 Matalon st. Tel-Aviv; Tel: +972 (0)3 5330899

Superfrulle med ägg benedict äter du på Hotel Montefiore. Goda viner hittar du på Tasting room Wine bar och Wine story. Andra ställen du helst inte ska missa: Elkalai Wine Bar, fantastiska restaurang Port Said och Bar Romano (i samma regi som North Abraxas), och enkla men sympatiska Bistro 60 och legendariska Shakshuka i Jaffa. För det vet du väl, att du inte kan komma hem utan att ha smakat en riktig Shakshuka?

Roliga marknader:
Carmel Street and Allenby Street
Loppmarknad på Yefet St. Tel Aviv (öster om klocktornet)

Fakta:
• Tel Aviv har minst 300 soldagar per år.
• Tel Aviv är känd som staden som aldrig sover.
• Superhet foodie-metropol med en mängd roliga restauranger och matstilar.
• Gamla stan heter Jaffa och ligger vackert precis vid havet.
• Staden bjuder på Asiens största pride-parad med över 200.000 deltagare som firar kärleken.
• Staden är ett paradis för veganer som hittar något gott att beställa på nästan varenda meny!
• Tel Aviv grundades 1909 och är alltså en förhållandevis ung stad.


Läs mer på brollopsfeber.se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *