Kungligt fredagsmys kanske?

Madeleines bröllopsdessert - pavlova

Friyay! Äntligen fredag, och kanske dags för lite fredagsmys? Vi har suktat lite efter något extragott att laga och hittade efterrätten från prinsessan Madeleines bröllop. En smarrig Pavlova med lime och passioncurd! Oj så gott!

Madeleines bröllopsdessert - pavlova
Madeleines bröllopsdessert – en smarrig pavlova
Prinsessan Madeleine – vacker som en dag på sin bröllopsdag
Bröllopstårtan vid prinsessan Madeleines och Chris bröllop

 

Receptet kommer från Birgit Nilsson Bergström
Ingredienser
3 äggvitor
1 tsk pressad citron
3 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse

Lime- och passioncurd
4 limefrukter, skal från 2 och saft från 4
6 passionsfrukter
50 g smör
1 dl strösocker
2 äggulor
2 ägg

Garnering
2 dl vispgrädde
hallon och björnbär

Tillvägagångssätt
1. Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitor och pressad citron till hårt skum i ren och torr bunke.
2. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills marängen är glansig och kan bilda små toppar. Blanda i majsstärkelsen.
3. Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa ut fyrkantiga eller runda bottnar cirka 12 cm i diameter på plåt med bakplåtspapper. Spritsa ett extra varv runt kanten så att det blir en fördjupning i mitten.
4. Grädda marängbottnarna mitt i ugnen 15 minuter. Sänk värmen till 100° och grädda ytterligare 30 minuter. Ta ut och känn på marängen, som ska vara hård utanpå och mjuk inuti. Grädda eventuellt 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
5. Lime- och passionscurd: Riv lime skalet och pressa ur saften.
6. Häll passionsinnanmätet i en sil, och pressa med en slickepott så att saften rinner ut. Ta vara på saften.
7. Smält smöret i en kastrull och blanda ner passionssaften, socker, äggulor, ägg, limesaft och ­skal.
8. Ställ kastrullen över sjudande vattenbad och vispa tills blandningen tjocknar, cirka 5 minuter. Ta från vattenbadet och låt svalna. Passera eventuellt curden genom en sil. Vispa grädden.
9. Servering: Lägg en rejäl klick curd på marängbottnarna, spritsa över grädden och garnera med bär. Servera genast.


Läs mer på brollopsfeber.se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *