Bröllopsinspo från Tel Aviv – smycken designer, och bröllopsbonanza

Bröllopsinspo från Tel Aviv – och några designers att hålla ögonen på och hitta inspiration hos!

Bröllop i Israel … då kastas man runt i tankarna från exklusiva stora fester med inbjudna gäster från diasporan och världen alla hörn. Eller så hamnar man direkt i den fantastiska netflix-serien Shtisel som handlar om en ortodox judisk familj i Jerusalem och där mycket handlar om bröllop, äktenskapsförmedling och äktenskap. Här får vi psykologin, känslostormarna och vardagen i en familj där en har blivit änkling, en annan måste hitta ett bra parti att gifta sig med (som ska godkännas av familjens överhuvud), en tredje – maken i ett par – rymmer till väst och klipper av sig hårlockarna … Så missa inte! Ett traditionellt judiskt bröllop är fullt av ritualer och symboler, bland annat får bruden först på sig sin vigselring på pekfingret under själva ceremonin, för att sedan få den flyttad till ringfingret i slutet av ceremonin som slutligen avslutas med att brudgummen krossar ett glas under sin högra fot. Mazel tov! Lycka till!

Men det är inte bara själva traditionerna som fascinerar, vi har ju också alla fantastiska moderna israeliska designers som gör avtryck på modescener runtom i världen. Några av dessa bröllopsklänningdesigners som står högt i kurs likaväl i Tel Aviv som i övriga världen är coola Lihi Hod, giganten Galia Lahav och ortodoxa judinnan Chana Marelus.

Lihi Hod
Supercoola Lihi Hod har arbetat för Dior i Paris och dierkt under John Galliano. I hennes kreationer finns en nonchalans och självsäkerhet som här till exempel där praktiska fickor adderats till klänningen utan att Lili Hod för den skull någonsin skulle tumma på couturens kvalitet.

Chana Marelus

Chana Marelus, som är ortodox judinna vilket i sig gör hennes designkonstnärskap intressant med tanke på hur den ortodoxa klädkoden brukar se ut, är modest i sina skärningar och designar ofta sina klänningar i tidlös stil med lång ärm och hög hals. Hennes klänningar passar dock vem som helst – oavsett tro – för de är ljuvliga kreationer ofta prydda med fantastiska broderier och översållade av små kristaller och pärlbeströdda mönster.
Inspireras av hennes fina insta: https://www.instagram.com/chanamarelus/

 

Galia Lahav
Galia Lahav är nog den största och mest kända av israeliska designers. Bröllopsklänningarna kan vara alltifrån spetsbeströdda, romantiska kreationer som poetiska renässansdrömmar till ryschiga kreationer sydda i flortunna skira material, som sveper över golven och framhäver en bar rygg eller den graciösa siluetten av nacklinjen.
Celebriteter som Beyoncé, J-Lo, Katy Perry och Serena Williams bär Galia Lahavs kreationer, och då är det ju såklart inte bara bröllopsklänningar vi pratar om utan exklusiva och coola jumpsuits eller magnifika galadressar!


På Galia Lahavs instagram ser man en rad celebriteter stolt bära hennes kreationer.

https://www.instagram.com/galialahav/

För den som är i Tel Aviv på besök och vill shoppa bröllopsmode finns det ett flertal flotta butiker att botanisera bland. Här är några:

Studio Levana – Bridal Couture
Dizengoff Street 285 · +972 3-522-1148

Anya Fleet – Wedding dresses
Ha-Dolfin Street 4 · +972 77-429-9510

Shimka
Herzl Street 85 · +972 3-720-7233

Eisen-Stein – Wedding Dress Design
Marzouk and Azar Street 11 · +972 3-549-2003

Några roliga juvelerare och smyckedesigners som arbetar med exklusiv men cool, modern design och som är värda ett besök om du är i Tel Aviv:
Hot Crown
Mirit Weinstock studio
Knobbly studio
Agas & Tamar
Elii Art to wear


Läs mer på brollopsfeber.se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *