Kroatiska ön Brač – när man drömmer om sol och värme, salta bad i kristallklart vatten och god mat

       

Kroatiska ön Brač

– när man längtar efter sol och värme, salta bad i kristallklart vatten, god mat och … ja, vad kan man mer begära?

När det är mörkt och dystert ute, vad passar väl inte bättre än att börja planera sommarsemestern? Eller kanske är ni ute efter en härlig plats till smekmånaden, en romantisk weekend, eller varför inte ett ställe att resa till för att gifta er?

Ön Brač, som bara ligger en timme med färja från den vackra historiska staden Split, är en av Kroatiens största öar, och bjuder på allt man kan önska! Att resa till Brač passar de flesta, men särskilt fint för en romantisk getaway och tete-à-tete skulle vi på Bröllopsfeber säga! Den trevliga långsmala ön kantas av fina klapperstensstränder, alla med det kristallklara badvatten som gjort den kroatiska kusten så fantastiskt populär på senare år. Och det med rätta. Eftersom det är så lätt att resa runt på Brač kan man utan vidare pröva en ny strand varje dag om andan faller på. Dessutom finns en hel uppsjö av roliga aktiviteter för den som vill ha en aktiv semester: tennis, olika vattensporter som snorkling och ”sea-bob”, fiske, windsurfing, paddleboard och dykning. Det går också att göra fantastiska vandringar eller att hyra cykel. Det är bara att välja!

På ön finns flera små byar, bland annat Bobovisca na Moru, Milna, Skrip och Bol, som är den största orten. I Bol går det att bo både på camping, hotell och bed & breakfast, här finns också en fin hamnpromenad och många restauranger. Och gångavstånd till världsberömda stranden Zlatni Rat – det Gyllene Hornet.Den smala strandremsan ändrar form hela tiden och pekar åt än det ena, än det andra hållet. I skuggan av den lilla pinjeskogen på strandens mitt finns ett antal trevliga foodtrucks med riktigt god mat där man kan svalka sig i skuggan med en öl, en glass eller en av Brač bästa vegan-bowls.

Den lite större, pittoreska och supermysiga hamnen i Supetar tycker nog vi på Bröllopsfeber ändå är ännu trevligare. I Supetar finns butiker, restauranger och ett antal mycket trevliga uteserveringar med varierad och bra meny. Oavsett var på Brač du bor – missa inte ett besök till Supetar!

 

Var ska man bo?
Det finns många trevliga hotell på ön, flera är små och personliga och andra riktigt stora med poolområden och flera stränder. 

HOTEL OSAM
Vlachica 3, Supetar

 

VILLA ANA
David-Cesta 55a Brač, Bol

VILLA JADRANKA
Ulica Rudjera Boshkovica 16, Bol
Här får du hjälp att hitta bra rundturer och bra rabatter. Hotellet ligger bara 2 kilometer från världsberömda stranden Zlatni Rat.

 

WATERMAN SUPETRUS RESORT
Put Vele Luke 4, 21400, Supetar
Mycket populär och omtyckt resort som passar perfekt för stora sällskap. Här kan du till och med boka upp för hela ditt bröllop! Det finns plats för alla och passar både ung som gammal! Aktiviteter finns för alla åldrar – flera pooler (och barnpooler), flera stränder och spa och gym både inomhus och utomhus.

Var ska man äta?
Maten i Kroatien blir man glatt överraskad av – den är nämligen riktigt bra! Det finns gott om lokala restauranger med frestande menyer på både ingredienser från hav och land. Vad sägs om något så enkelt och delikat som nygrillade sardiner, räkor och havskräftor eller nylagad risotto, grillat eller pasta? På Brač är jorden bördig, och här produceras Bolski Plavac, det lokala vinet, goda oliver och söta citrusfrukter.

RESTORAN PUNTA
Punta ul. 1, 21400, Supetar
Trevligt med bästa solnedgångsutsikten! Perfekt att ta ett kvällsdopp och sedan bänka sig på piren för att äta goda skaldjur, bläckfisk och andra nyfångade delikatesser! Ett hett tips är att boka bord!

KONOBA LUKIN
Porat 32, 21400, Supetar
Ett av flera trevliga ställen i hamnen i Supetar. Rolig vinlista och trevligt bemötande.

VINOTOKA
Ul. Ignjata Joba 6, 21400, Supetar 
Pittoreskt beläget i en sluttande gränd med terrasserade trappsteg. Lokala rätter på fina råvaror och med raffinerad smakhöjd. Har du tur får du vara med om ett lokalt bröllop med dans och sång. Och har du otur får du alltså inte plats – så boka i god tid.

HOTEL OSAM – TAKBAREN
Vlačica 3, 21400, Supetar
Perfekt avslutning på en lång dag vid stranden – lite musik, en drink och en solnedgång!

I Split finns bara ett ställe vi vill tipsa om!
ZINFANDEL FOOD & WINEBAR
Marulićeva ul. 2, 21000, Split
På Zinfandel vet man hur en pastarätt ska tillagas lika bra som i Italien – för det vet vi ju att det handlar om råvarorna – den nyfångade bläckfisken, den färska och tjockt skivade tryffeln, de solmogna tomaterna … Och de är bra på viner. Samt att luftkonditioneringen fungerar alldeles fenomenalt bra!

Vill du vidare?
Brač som resmål räcker gott för en vecka eller två, men kan du förlänga vistelsen i Kroatien med några nätter på fastlandet och Makarskarivieran eller en kryssning i den undersköna kroatiska skärgården så gör det! Grannön Hvar kan vara en rolig utflykt – där finns ett spännande nattliv och vackra stränder. På fastlandet i den vackra, historiska staden Split finns förutom ett antal riktigt bra restauranger även rolig shopping och som sagt mycket kultur och historia.


Läs mer på brollopsfeber.se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *