Delikatesser i världsomspännande restaurang-shuffle

       The great gelinaz shuffle
138 restauranger, 148 stjärnkockar, 38 länder, 700 timmar matlagning i stjärnklass, 2200 streamade recept, 17 tidszoner. Och gudomliga smaker!

Vad är the Gelinaz egentligen? Jo, en kulinarisk världsomsegling utan att röra sig ur fläcken!


För några år sedan startade The Great Gelinaz Shuffle – ett initiativ av stjärnkockar världen över som ville utmana sig själva, varandra och sina gäster med ny mat.
De bytte plats helt enkelt. En stjärnkock hoppade in och tog över en annan stjärnkocks kök. Och foodiesar från hela världen följde kockarna som man följer flyttfåglar med blicken – vart ska de härnäst? Vem får laga mat i vems kök?

Och nu var det dags igen. Men, dessa medvetna kockar som mer och mer arbetar med hållbarhet och värnar om sin egen närmiljö och miljön i stort tweakade konceptet lite och bestämde sig för att menyerna fick färdas istället för själva kockarna.
Från alla utvalda deltagande 138 restauranger kom recept och råvarulistor, blandades i en tombola och skickades anonyma ut till sina restaurangkompisarrunt om i världen. I inte mindre än hela 38 länder.

De svenska restauratörer och kockar som deltog i år var:
Niklas Ekstedt (Ekstedt)
Petter Nilsson (Spritmuseum Restaurang)
Magnus Ek (Oaxen Krog)

I sin presentation skrev the Gelinaz följande roliga statement och förklaring: ”Förvänta dig det oväntade men – åtminstone följande kan du ta detta för givet … Kyss kocken! Hen kommer att vara där och vänta på dig – su casa es tu casa – redo att krama dig hårt …
Njut av att du slipper all fuzz – du är välkommen som du är, i dina nya Jimmy Choo och överdimensionerade vintage-slips eller i en cool tisha – men våga inte ens be kocken om att ändra på menyn. Det är en meny och endast en meny som kommer att serveras denna GELINAZ-kväll … som en experimentell lekplats som aldrig kommer att upprepas.”
Så här funkar det.
1. Var och en av de 148 kockarna skapar 8 helt nya recept som aldrig tidigare serverats. De kallas “the Matrixes”.
2. The Gelinaz ordnar ett lotteri för att se vilket av de 8 Matrixes som kommer att skickas iväg.
3. Den kock som får sina 8 Matrixes – alltspå en hel meny – kommer att behöva vända utochin på och uppochner på och helt blanda om rätterna till egna Remixes för att göra recepten så personliga och annorlunda som möjligt.
4. Den 4 december lagar 148 av världens absolut bästa kockar sina Remixes – en 8-rättersmeny för sina gäster.

Snacka om en onece in a lifetime-event!

Och själva maten då?
Bröllopsfeber hade turen att få plats på Magnus Eks tvåstjärniga krog Oaxen som ligger vacker nere vid vattnet som glittrar i kvällsljuset på Beckholmsvägen 26 på Djurgården i Stockholm.
De råvaror som synts på bild i sociala medier lovade starka och något exotiska smaker, något som i vanliga fall inte är Magnus Ek och hans gängs vanliga ingredienser … chili av olika slag, bräss och sötpotatis …


Rätterna som serverades – den ena med vackrare uppläggning än den andra – hade fantastiska smaker i form av skivad pilgrimsmussla, rå havskräfta, tunn rödbeta, ängssyra, avokado (första gången Magnus lagat det i Oaxens kök berättade han), lammbräss och fantastiskt mört grillat lamm. Smakerna exploderade riktigt i munnen. Bland dryckerna till fanns bland annat en unik champagne som hette Les Prés Dieu B.O. av Guillaume Sergent. En frisk 100% chardonnay. Magnus berättade att just denna cuvée kom från ett litet parti ”bouteilles oubliées”, så få som 500 buteljer av dessa lyxiga bubblor lämnades att lagras i ytterligare 6 år. Inte helt fel att få smaka på.

Recepten visade sig komma från Virgilio Martinez som har stjärnkrogen Central i Perus huvudstad, Lima. Så coolt!
Virgilio har arbetat i New York och Spanien bland annat innan han startade sin egen restaurang som 2019 rankades som nummer 6 av världens 50 bästa restauranger. En rolig anekdot om Virgilio är att det sägs att han smugglat pirayafiskar!

Vill du boka bord hittar du Central på:
Avenida Pedro de Osma 301 (Barranco)
Lima 15063 Peru


Läs mer på brollopsfeber.se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *