BRUDGUMMENS KLÄDER

 

Mycket kring bröllopsdagen handlar om … bruden … men glöm aldrig att ni är två som gifter er och att brudgummens val av kläder är minst lika viktigt!

Traditionsenligt brukar mannen bära kostym eller frack, beroende på hur formell tillställningen är. Kostymen är vanligast och mer avslappnad medan fracken är den mest formella klädkoden för bröllop och brukar bäras vid kvällstid.

Bild lånad från pinterest

Men istället för att följa de traditionella klädkoderna kan man som man också välja en mer avslappnad outfit, som en blazer med skjorta eller till och med en kavaj med jeans.

Här kommer en liten snabbförklaring på olika dresscodes:

FRACK

Fracken är alltid svart! Byxorna har revärer i siden och fästs med vita hängslen. Kavajslagen är också av siden och i bröstfickan ska det sitta en vit näsduk. Kavajen får inte knäppas utan ska vara öppen över den vita västen vars knappar alltid ska vara knäppta. Under västen bär du frackskjortan som också alltid är vit.

SMOKING OCH TUXEDO …

… är faktiskt samma sak! Det är i USA man säger tuxedo … Byxorna har, liksom frackbyxorna, sidenrevärer och kavajens krage eller slag är också sidenbeklädda och man bär en gördel till som kan variera i både mönster och färg.

 

FROCKCOAT

Ett mellanting mellan kostym och frack. Denna längre kavaj är ofta paisleymönstrad i siden och silke med en liten ståkrage som du matchar med en plastrong eller skjorta som också har ståkrage.

Free bride holding flower bouquet image, public domain CC0 photo.

 

JACKETT

Ett plagg som är vanligare utomlands och lite annorlunda. Lite mer formell än kostymen, men mindre högtidlig och stel än frack. Rocken är lång, oftast svart eller grå.

 

 


Läs mer på brollopsfeber.se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *