Grädde, hallon, passionsfrukt, maräng … Vad är trenden för bröllopstårtan 2019?

Grädde, hallon, passionsfrukt, maräng … vi älskar tårtor på längden och tvären!
Läs om några trender inför 2019 och missa inte möjligheten att vinna en tårta av Josefin Emteryd, Årets Tårtmästare 2018 i tävlingen Vinn ert drömbröllop (länk längst ner).

Tårta till bröllopet ska det såklart vara även under 2019. Både på längden och på tvären, och framförallt på höjden! När vi kollat runt på kommande tårtmode har vi sett fler och fler helt täckta tårtor och med vacker dekoration som för tankarna till naturen och tårtor med ”dropp” – där det ser ut som att det ”goda” i guld eller en annan dekorationsfärg liksom runnit lite snyggt över kanten.

Men för att verkligen få koll på vad som gäller i tårtvärlden och hur man ska tänka kring val av tårta när det är dags för bröllop, kontaktade vi Årets Tårtmästare 2018, Josefin Emteryd, som ger sin bild av olika tårttrender och berättar om sina favoritkombinationer smakmässigt, sina bästa tips med mera.

 

Ett tips är också att ta tillfället i akt och träffa Josefin på våra mässor! Och om du tävlar i Årets drömbröllop (där ni kan vinna bröllopsrelaterade tjänster och priser till ett värde av 150.000 kr) och blir årets vinnare så ska du veta att tårtan, den kommer från självaste Josefin!  

Krispigt, vackert vinterbröllop. foto Jenny Drakenlind

Först och främst vill vi säga stort grattis till utmärkelsen som Årets Tårtmästare! Man förstår direkt varför just Josefin fått den fina utmärkelsen när man ser hennes fantastiska kreationer och bakverk!

Josefin, berätta lite om vad du menar karaktäriserade 2018 tårtmässigt och vad du ser som de starkaste tårttrenderna under 2019?
– Hos mina brudpar har det varit mycket rustikt och ostyrigt, kontra mycket fokus på design. Den vita enkla bröllopstårtan är fortfarande populär, men jag upplever att brudparen vill kombinera det med detaljer som sticker ut.

Smakmässigt har jag gjort mycket passion, bär och champagne – där är det fortfarande de mer klassiska bröllopssmakerna som briljerar. Vilket jag inte alls tycker är fel, man behöver inte konstla till det med smaker från andra sidan jordklotet (stay local). Jag brukar rekommendera att inte göra tårtan alltför söt om den serveras efter middagen – man vill inte riskera att gästerna hamnar i en sötkoma.

Vilka är dina egna favoritsmaker?
– Jag kombinerar gärna saltkaramell med nötter och hallon, tillsammans med mina bottnar är den kombinationen helt perfekt!

Romantisk, färgmatchande tårta på höjden! foto Tanja Metelitsa
Somrigt, stämningsfullt litet dessertbord. foto Tanja Metelitsa

 

Vilka är dina roligaste uppdrag som tårtkonstnär?

– De roligaste är när jag får fria händer med tårtan. Jag sitter konstant med idéer och tekniker jag vill använda och som jag ännu inte har visat upp, som jag gärna förverkligar. Det jag brukar fråga brudparet om är vilka färger bröllopet går i, hur platsen ser ut, om de har tittat på inspirationsbilder på tårtor och om det är ett mer uppstyrt eller lekfullt bröllop. Sen skickar jag alltid en skiss till dem så att de får se vad jag tänkt och kan påverka det innan den stora dagen.

Lyxig tårta på höjden med avancerad dekoration. foto Linda-Pauline
Rolig setting med ballonger och färgad rök. foto Lina-Pauline
Dessertbord med tårta dessutom. foto Jenny Drakenlind

Och vilket är ditt smartaste tips till bröllopspar som ska göra en beställning av det söta till bröllopsmiddagen – andra bakverk eller en maffig tårta – hur ska man tänka och vad ska man räkna på per person?
– Jag brukar påminna om att man inte alltid får så många tillfällen att ha en flera våningar hög tårta, och att det därför kanske kan vara värt att slå på stort med en sådan. Det går exempelvis att bygga upp med dummyvåningar som man täcker på samma sätt som riktig tårta, men som då är fake på insidan.

Något som också är väldigt fint och som kommer mer och mer är dessertbordet. Det är ett roligt inslag och går att dekorera ytterligare för att passa in på temat. Det blir också väldigt levande. Det jag brukar rekommendera till dessertbord är först och främst bakverk som är enkla att hålla i handen, som är 1-2 tuggor, utöver tårtan/tårtorna. Därefter brukar jag säga att man som regel ska räkna 1 bakverk per person av alla olika sorter, så länge man inte väljer fler än tre olika sorters bakverk (utöver tårta). Oftast vill gästerna testa alla saker och går därefter tillbaka och plockar igen av det de tyckte bäst om. När jag räknat så har det räckt alldeles lagom, blivit något över men inte för lite.

En fråga som en del undrar över är om man ska beställa så många bitar tårta som antalet gäster är, “för att det alltid blir över”. Det ska man. Bitarna räknas som bröllopsbitar i vikt (ca 100-120 g) och räknas per person. Beställer man för få bitar kommer en del gäster att bli utan, och det är väl kanske inte riktigt att rekommendera. Till de lokaler där tårtan skärs upp av personalen skickar jag också med exakta antal bitar på varje våning.

Josefins specialitet – avancerade dekorationer – smakfulla skattgömmor i ordets dubbla bemärkelse!

 

Sammanfattningsvis: 7 snabba tips från Josefin.

  • Tårtmodet ser fler detaljer som sticker ut
  • Klassiska smaker som passion, bär och champagne är alltid populärt!
  • Tänk gärna färgtema när du beställer din tårta
  • Josefins egna smakfavoriter är saltkaramell med nötter och hallon
  • Dessertbord kommer mer och mer
  • Lagom tårt- eller efterrättsbit är ca 100–200 g
  • Missa inte det unika tillfället att beställa en våningstårta 😉
Sofistikerat dessertbord. foto modigh-westlund wedding-by-moalee

 

Missa nu inte möjligheten att vinna en tårta av Årets Tårtmästare 2018 – Josefin Emteryd!

https://tavla.brollopsfeber.se/vinnertbrollop.asp

LYCKA TILL!

Blå tårta i elegant färgmatchat bröllop. foto Evelina Grönlund

Läs mer på brollopsfeber.se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *