Kyrkobröllop på schemat?

Planerar ni för kyrkbröllop?

Här får ni info om vad det innebär med kyrklig vigsel. Kyrkor kan vara stora, de kan vara små, och ofta är arkitekturen något utöver det vanliga, så kan vi inte låta bli att skriva om några personliga, några magnifika och några populära kyrkor. Vilken är din favorit?

Kyrklig vigsel

Ungefär hälften av alla brudpar i Sverige väljer att gifta sig kyrkligt. Stämningen, traditionen och det vackra kyrkorummet med sin ofta alldeles fantastiska akustik är ju svårt att överträffa med någon annan lokal. Om man gifter sig borgerligt eller kyrkligt spelar ingen roll då båda har samma värde inför lagen. Det som skiljer dem åt är att en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. Vid den kyrkliga vigseln lovar ni varandra, i Guds och alla vittnens närvaro, att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Alla får fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men minst en av er behöver vara eller bli medlem i svenska kyrkan. Om den andra tillhör en annan kyrka eller religion är det inget hinder.

Hur funkar det att gifta sig i kyrkan?

Vad innebär det då att gifta sig i kyrkan? Vad får man göra? Vad kostar det? Får man ha egen musik och egen präst?
Att gifta sig i svenska kyrkan i Sverige kostar ingenting, men har ni speciella önskemål som medför extra kostnader för församlingen får ni bekosta dem själva. Vill ni däremot gifta er i någon av svenska kyrkans församlingar utomlands så kostar det oftast att viga sig.

Om svenska inte är det självklara språket för er vigsel, kan ni välja ett annat språk. Men det finns ett inslag i vigseln som kallas ”tillkännagivandet”. Det kan jämställas med när en myndighet eller en domstol fattar ett beslut. Enligt lagen ska sådana beslut alltid uttalas på svenska, även om de kan kompletteras med ett uttalande också på ett annat språk.

Enklast är att gifta sig i den lokala kyrkan, och att prästen som är i tjänst där viger er. Man kan också välja en annan plats, till exempel utomhus, och även att en speciell präst ska viga er.

Inför vigseln har man ett vigselsamtal tillsammans med prästen då ni planerar vigseln, till exempel vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta och vem som gör vad och när? Ni kan också välja psalmer, musik och texter som betyder speciellt mycket för er.

– Att gifta sig i kyrkan är ”extra allt”, värdigt och storslaget och knyter an till en månghundraårig tradition. Det är ett oslagbart tillfälle att samla släkt och vänner och manifestera det vackra och starka med kärlek mellan två människor, säger Annica Timmerman, som är Svenska Kyrkans representant och utställare på www.brollopsfeber.se.

Tips!
Missa inte att beställa intyg om hindersprövning i god tid före vigseln. Det gäller i fyra månader och intygar att det inte finns några hinder för er att gifta er.

Habo kyrka i Västergötland är en av Bröllopsfebers favoriter. Som en praktfull landsortskatedral av trä, invändigt täckt av färgstarka målningar från mitten av 1700-talet.

I den lilla staden Puy-en Velay i centrala Frankrike tronar den helt unika och över 1000 år gamla kyrkan Saint Michel d’Aiguilhe högt upp på en klippa. Mittemellan himmel och jord.

Den enkla men mycket vackra kyrkan San Francisco de Asis i New Mexico byggdes i mitten av 1800-talet är mjukt skulpterad i lera.

Svenskfödde handelsresande Bendt Lauridsen lät bygga en kyrka på denna plats redan 1703. Den revs, och numera står den lilla svarta träkyrkan i Búðir på dess plats. Bröllopspar från hela världen står i lååååååång kö för att få gifta sig i populära Búðir.

Stavkyrkan Heddal i Norge byggdes i början av 1300-talet är Norges största stavkyrka och en vida känd sevärdhet i världen.


En modern, futuristisk tolkning av stavkyrkan i Heddal är den kyrkobyggnad som stod färdig i Knarvik så sent som för fyra år sedan. Också i trä!

Storkyrkan i Stockholm, av tradition den kyrka där våra kungligheter viger sig. Mycket känd också för sin fantastiska skulptur av Sankt Göran och Draken.


Läs mer på brollopsfeber.se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *