Paradisön Bali och den dolda skatten – Nusa Lembongan

Bali bjuder på romantiska paradisstränder, god mat och rolig shopping!

Vackra solnedgångar, underbart goda måltider, rolig shopping och förtrollande färgstark snorkling. Allt detta och mycket mycket mer i form av upplevelser får du om du reser till Bali i Indonesien. Det är en resa i tid och rum, i växling av klimat, mat och inte minst tempo. Allt mår man gott av. Så oavsett om du gör en aktiv äventyrsresa eller en romantisk sol- och badresa eller en kombination av de båda hoppas vi att tipsen nedan kommer att passa!

  

 

Man ser vulkanen, Mount Agung, på håll från Nusa Lembongan, paradisön som själv bjuder på en mängd märkliga stenformationer som man bäst ser från havet.

     

Magic sunset Nusa Lembongan

  

Många väljer att göra en klassisk rundresa på huvudön Bali där du får en härlig mix av kuststäderna Candidasa och Sanur som bjuder på vita sandstränder och kristallklart vatten och vackra Ubud uppe i de gröna bergen, omgiven av risfält, som är rik på kultur och indonesiskt hantverk. Ett måste är då att se en traditionell dansföreställning i något av templen! 
På en lite längre sådan rundtur kan du utforska städerna, templen och naturen, åka på utflykt till vulkanerna, shoppa lokalt hantverk, prova olika wellness-spa, hyra cykel, pröva kitesurfing, forsränning, dyka och snorkla i havet bland annat.
Eller så väljer du att bara njuta av sol och bad och ligga och slappna av på stranden med en bra bok.

Nusa Lembongan

Paradisön utanför Balis sydöstra kust är fortfarande både billigare och mindre exploaterad än Bali, men håller nu på att bli mycket populär. Här kan man snorkla med mantarockor och se fantastiska solnedgångar. Perfekt för den romantiska resan på tumanhand eller om ni väljer att resa ett större gäng. 
På ön, som endast är 8 km² stor, finns knappt några bilar, men med tanke på de korta avstånden spelar det ingen roll. Promenera, hyr cykel, motorcykel eller be någon av alla båtägare vid stranden att skjutsa er runt. De lite dyrare hotellen och restaurangerna servar dessutom sina kunder med skjuts bara man säger till.
Nusa Lembongan består mest av vidsträckta sandstränder, men på öns nordöstra del växer mangroveskogen som är spännande att besöka och klimatet är torrare än på själva Bali, framförallt under perioden maj till september.

Att ta sig till ön

Lokala båtlinjer och turistbåtar avgår från Sanurstranden. Bagaget bärs ombord, men bered er på att vada ut den sista biten.

Några highlights på BALI!

1. Vattenfall och forsränning
Utmanande, pirrig forsränning i unika vackra omgivningar hittar du t ex på västra sidan av Ayung. Att göra vandringar till vackra vattenfall är också en unik upplevelse. Djupt dolda i det orörda berglandskapet hittar du fantastiska vyer och vattenfall där du kan svalka dig efter en lite tuffare äventyrshike. Några tips på vackra vattenfall: Sekumpul, Gitgit, Munduk och Melanting Waterfalls.

 

 

2. Konstnärsstaden Ubud
Högljudd, bohemisk, turistig och något alldeles extra. Ubud kallas för Balis hjärta och här finner du mängder av traditionellt konsthantverk, yogashoppar, hälsocaféer och kitchiga konstgallerier.Här finns också apskogen – Monkey Forest med vilda apor som hoppar runt och oblygt närmar sig turisterna.

 

 

3. Cykling

Hyr cykel och ta en äventyrstur utför skrovliga vulkaniska berg, cykla i lugnare tempo längs landsvägar eller upptäck några av alla vackra gamla tempel och vackra ris- eller teplantager längs vägen.

 

4. Besök minst ett tempel
Och vill du besöka flera finns det hur många som helst! I Indonesien är tron på naturgudar, andar och magi stark, och livet handlar om att skapa balans mellan ont och gott varför ceremoniella ritualer och att offra till både gudar och demoner har en stor plats i indonesernas liv. Man ser offergåvor vart man går och alla familjer har sitt eget lilla tempel.

Tips!
När du besöker ett tempel i Indonesien är det kutym att alltid bära sarong. Oftast går det att låna gratis eller för en symbolisk peng vid tempelingången.

Batuan – templet vid vägen mellan Denpasar och Ubud
Batuantemplet från 1020 fKr är, som alla balinesiska tempel, traditionsenligt utsmyckat med vackra balinesiska skulpturer och taken är gjorda av svarta palmfibrer som sig bör. Byggnaderna är dessutom fullt ornamenterade med friser med gudar, andar, drakar och andra mytiska och mystiska figurer.

Pura Luhur Uluwatu – templet på klippan
På kanten av en hög klippa vid havet byggdes detta tempel för att beskydda Bali mot onda havsandar.

Pura Besakih – templet på vulkanen
Balis heligaste tempel kallas också för modertemplet och är byggt vid vulkanen Mount Agung.

Pura Ulun Danu Bratan – templet vid sjön
Ett ikoniskt tempel i vackra gyllene nyanser som är placerat mitt i sjön Bratan.

 

5. Upptäck korallreven!

Bali är känt för sina vackra och många korallrev. Enklast reser du till Nusa Penida, Nusa Lembongan och Nusa Ceningan strax utanför Balis östkust. Dessa tre öar är alla bra dykplatser med fantastiskt vackra korallrev och världsberömda Manta Point där du kan se enorma, men helt ofarliga mantarockorna som kan bli hela 3 meter i diameter och den stora fisken Mola mola.

Mantarockorna ser ut att sväva alldeles tyst och majestätiskt i vattnet och man kan se dem året runt! Man kan vara absolut nybörjare, barn kan följa med och ha behållning, eller så åker man ut med en mer avancerad dykarrangör. Det finns något för alla!
Korallreven är många liksom alla de färgglada och nyfikna fiskarna och vattnet är så klart att du kan se uppåt tio meter rakt ner.
Från Bali kan du enkelt och snabbt åka till Giliöarna som också är kända för riktigt fina snorkling och alldeles unika platser att dyka på. Bohemiskt öliv och möjligheten att se stora havssköldpaddor gör Giliöarna till ett riktigt bra val av destination!

     

6. Luwak-kaffe
Vill ni nörda ner er i en gammal balinesisk tradition så finns den unika, dyra och sjukt turistiga men ändå ganska roliga möjligheten att pröva luwak-kaffe. På flertalet kaffeplantager kan ni får en inblick i hela processen – hur kaffebönan passerar matsmältningssystemet på Luwak-djuret, ett kattliknande djur som bara äter de allra bästa kaffebären. Under matsmältningen löses skalet upp och själva kaffebönan kommer ut med avföringen och därefter behandlas och rostas den och blir Luwak-kaffe. 

7. Seawalker
Vandra på havets botten? Rolig, ny aktivitet som man kan boka på flera ställen är en ”seawalker tour” där man får möjlighet att upptäcka Balis fantastiska undervattensvärld.Man behöver ingen dykutrustning utan använder specialdesignade hjälmar kopplade till en syretank ombord på en båt som gör att man kan andas under vattnet.

8. Presentshopping
Överallt kan man shoppa, mer eller mindre. I Denpasar finns flera stora gallerior med elektronik, kläder, väskor, klockor, smycken etc etc.Konsthantverk i mängder, väskor och föremål av vackert och intrikat flätade rötter, tyger och kläder i batik och balinesiska vattenbuffelhorn med sofistikerade mönster minutiöst noggrant utmejslade till fantastiska gudabilder hittar du i konstnärsbyn Ubud. Mas Village som ligger nära Ubud är känt för sitt trähantverk. Möblerna och skulpturerna uthuggna ur trä just här är sällan kopior som det mesta man annars hittar.

Tips!
Ljusa träslag produceras på Bali medan mörka träslag importeras och huggs ut på Bali. Du kan finna alla möjliga skulpturer och figurer i trä och det är fascinerande att se alla detaljerna i arbetet.

9. Surfing
Sydkusten och Bukit är perfekta för surfare med tanke på de varierande vågorna och förutsättningarna som gör att riktigt bra surf skapas för både nybörjare och veteraner. På Bali finns flera surfskolor och duktiga och erfarna instruktörer.

 

Vad ska vi äta?

En relevant och viktig fråga!
Traditionellt är det indonesiska och balinesiska köket mycket kryddigt och starkt, indoneserna älskar chili, men bli inte avskräckt – ofta serveras chilin i små skålar vid sidan av så att du kan ta själv.

Den mest utbredda rätten på Bali och i Indonesien bland lokalbefolkningen är en klassisk Nasi Goreng. En enkel rätt som består av stekt ris med grönsaker, ibland kyckling eller räkor, och med ett stekt ägg.

Nasi Campur är Indonesiens ”tapas”. Här serveras man ris och små delikatesser från det indonesiska köket. Det är ett bra sätt att prova lite olika rätter på en och samma gång.

Sate Ayam, eller Satay, är marinerade kycklingspett som serveras med jordnötssås till.

Litet matlexikon
Biff rendang (köttgryta med kokosmjölk och kryddor)
Ikan bumbu rujak (fisk med chili och tomatsås)
Ikan goreng belado (stekt fisk med chili och tomatsås)
Ikan saos kecap (stekt fisk i soja, chili och paprika)
Kalio ayam (kryddig kyckling med kokosmjölk)
Krupuk (räkchips)
Nasi Putih (ris)
Oseng oseng tempe (javanesisk wok i soja med chili, tempe och grönsaker)
Orak arik (wokade grönsaker med ägg eller utan ägg)
Sambal goreng printil (kryddiga köttbullar med paprika, potatis, gröna ärtor)
Sate ayam (kycklingspett med jordnötssås)
Rendang ayam (kycklinggryta med kokosmjölk och kryddor)
Telur belado (kokta ägg med chili och tomatsås)
Terong bumbu kecap pedas (eggplant i soja och chili)
Terik daging (javanesisk biffstek med tomat och soja)

Terima kasih – tack så mycket

 

BALI
Restauranger

UNIQUE Rooftop Bar & Restaurant

Keramas Aero Park, Gianyar

Hotell
Parigata Resort & Spa
Maya Sanur Resort & Spa
Bali Emerald Villas
The Anvaya Beach Resort

Alila Villas Uluwatu

NUSA LEMBONGAN
Restauranger
Hai Bar and Grill
Blue Corner Bar & Restaurant
Green Garden
Muntigs Bar & Restaurant

Hotell
Indiana Kenanga Luxury Boutique Villas
Lembongan Beach Club & Resort
The Tamarind Resort
Sadeg Lembongan
Hai Tide Beach Resort


Läs mer på brollopsfeber.se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *